Gyorsmenü

Tanulmányi kirándulás a a Galga-mentén

2015. május 15-én a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának vidékfejlesztési agrármérnök külföldi hallgatói Dr. Kassai Zsuzsanna, Dr. Lencsés Enikő és Rednágel Erika kíséretében tanulmányi kiránduláson vettek részt Galgahévízen és Hévízgyörkön. A kirándulás célja az volt, hogy a gyakorlatban is lássák a külföldi hallgatók, hogyan működik az Európai Unió egyik sikeresnek tartott integrált vidékfejlesztési kezdeményezése, a LEADER program.

Délelőtt Fáncsik Krisztina, a Galga-mente és Térsége LEADER Egyesület pályázati referense tartott előadást LEADER programban 2007 és 2013 között megvalósult helyi fejlesztésekről, a pályáztatás folyamatáról és annak nehézségeiről, valamint a következő programban várható változásokról. Az előadás alatt a Kis Csuki Kifőzdében látták a csoportot vendégül, amelyben egy éttermet és egy konferencia termet alakítottak ki a LEADER program keretében.

A prezentációt követően Vanó András, Galgahévíz polgármestere, a LEADER Egyesület alelnöke bemutatta Galgahévíz nevezetességeit és a településen megvalósult vidékfejlesztési projekteket: a felújított Szent Miklós templomot, az újonnan kialakított termékpiacot és színpadot, valamint az általános iskola szomszédságában található játszóteret. Búcsúzóul az általános iskolás gyerekek galga-menti népdalokat énekeltek, a Polgármester Úrtól pedig galgahévízi emléktárgyakat kaptak ajándékba a hallgatók.

Végezetül Hévízgyörkön egy agroturisztikai projektet tekintettek meg Hartmanné Fröhlich Anikó vezetésével, aki beszámolt az Epreskert Falusi Gasztroház és Vendégasztal felújítási munkálatairól és a jövőbeli terveikről.

Tanulmányi kirándulás a a Galga-mentén
Tanulmányi kirándulás a a Galga-mentén
Tanulmányi kirándulás a a Galga-mentén